Tien nieuwe volkstuintjes bijna klaar

Op 5 april 2016
Volkstuintjes

Er komen tien volkstuintjes tussen de pastorie en de Dalerschans in het hart van de gemeente. Arbeiders van De Winning, een groenbedrijf in de sector van de sociale economie, leggen de laatste hand aan het terrein. Het zijn de alleerste volkstuintjes in Zutendaal.

"We hebben een project ingediend dat kadert in de ontwikkeling van het platteland", zegt Harry Vanherf, schepen van Leefmilieu. De tien mensen die de tuintjes gaan onderhouden, kweken er niet enkel groenten en fruit voor eigen gebruik. "Het is ook de bedoeling dat ze leveren aan de kapelanij waar in samenwerking met de vzw Stijn, die onder meer personen met autisme opvangt, een cafetaria met streekgastronomie op de kaart wordt uitgebaat", zegt de schepen. Elk volkstuintje is 100 vierkante meter groot. "Er komen geen tuinhuisjes, wel een gezamenlijke bergplaats waar kruiwagens, harken en ander tuingerief kan gestald worden", zegt Frans Beckers, milieuambtenaar bij de gemeente.

Ecologisch

"De tuinders worden begeleid door mensen van vzw Velt. Groenten en fruit worden niet biologisch maar ecologisch geteeld. Hierbij worden geen sproeistoffen gebruikt", legt hij verder uit. Het terrein met de volkstuintjes wordt afgesloten met een grote en kleine poort. "Als gemeente zetten we de groenploeg van De Winning in", zegt Harry Vanherf. "De paadjes tussen de tuintjes worden aangelegd in houtschilfers." (HLN - LXB)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is