Herinrichting Sprinkelestraat met gescheiden riolering en vrijliggende fietspaden.

Op 18 mei 2015

Begin mei startten de wegenwerken in de Sprinkelestraat. Het gedeelte tussen de Windmolenstraat en de Maastrichterstraat wordt volledig vernieuwd over een lengte van 700 meter. Naast de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel komen er een nieuw wegdek en vrijliggende fietspaden met groene aanplanting. Het hoofddoel van deze werken is de wateroverlast in het centrum te voorkomen maar tegelijkertijd wordt er geïnvesteerd in de verkeersveiligheid.

De belangrijkste doelstelling van deze herinrichting is om wateroverlast in het centrum te beperken door de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel en een nieuw wegdek. De werken kaderen in een breder project waardoor er op termijn overal in Zutendaal een gescheiden rioleringsstelsel zal komen. Tijdens de centrumvernieuwing met het nieuw rondpunt werd er reeds een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. De wegenwerken in de Sprinkelestraat vormen een tweede fase binnen dit project,” zegt burgemeester Jef Bobbaers.

Het huidige, zeer brede wegbeeld verdwijnt. De rijbaan wordt over het ganse project versmald van 8 naar 6 m. Aan beide zijden van de weg worden haagjes voorzien. Deze ingrepen zullen het wegbeeld sterk versmallen en een belangrijk snelheidsremmend effect hebben. Door deze nieuwe situatie zal de effectieve snelheid een heel stuk lager liggen. Naast de zone 30 in het centrum zal over het gehele traject van de Sprinkelestraat een zone 50 ingericht worden, “ zegt Dirk Smits, schepen van mobiliteit.

Daarnaast komen er vrijliggende fietspaden van 1,75 m langs weerszijden van de rijbaan. De veiligheid van de zwakke weggebruiker zal hierdoor sterk verbeteren. Zowel de Daalstraat als de Stalkerweg zijn op een gelijkaardige manier gerealiseerd. Ter hoogte van het kruispunt met de Maastrichterstraat wordt een plateau voorzien als snelheidsremmend effect. Het poorteffect (middenberm) op het kruispunt met de Pandenstraat en Windmolenstraat vormt de overgang naar de zone 30 en de bebouwde kom,” aldus Dirk Smits.

Het ontwerp werd opgesteld door studiebureau Evolta en de werken worden uitgevoerd in opdracht van Infrax. De werken vatten begin mei aan en nemen een 120-tal werkdagen in beslag. Het einde van de werken is voorzien eind 2015. In de Sprinkelestraat is tijdens de werkzaamheden geen doorgaand verkeer mogelijk. Er komt een omleiding via de Dorpsstraat, 15 Augustusstraat en de Maastrichterstraat. 

Deze opdracht werd gegund aan Algemene Ondernemingen Hermans En Co nv voor een bedrag van € 928.532,89 incl. btw. De last voor de gemeente Zutendaal bedraagt € 396.562,36 inclusief btw.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is